Opublikowany przez: ULA 2011-06-07 13:42:33
Jeśli masz elektryczną kuchenkę pamiętaj, by gotować w małej ilości wody i w zamkniętych naczyniach. Garnki i patelnie powinny mieć gładkie dno i dobrze przewodzić ciepło. Wielkość garnka powinna być dopasowana do wielkości płyty grzejnej (średnica garnka powinna być o 2 cm większa od średnicy płyty). Wykorzystaj ciepło nagrzanej płyty i wyłącz ją 10 minut przed końcem gotowania.
Zaoszczędzisz na prądzie często odmrażając lodówkę. Dbaj też o prawidłowy stan uszczelek w lodówce i zamrażarce. Lodówka powinna być ustawiona z dala od wszelkich źródeł ciepła i nie powinna być narażona na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Do lodówki wkładaj tylko potrawy ochłodzone i w szczelnych pojemnikach. Przy kupnie chłodziarko-zamrażarki zwracaj uwagę na jej klasę energetyczną - wybierając klasę B zamiast C możesz zaoszczędzić nawet 25 proc. energii elektrycznej. Systematycznie usuwaj kamień w czajniku i garnkach - oszczędzisz w ten sposób ok. 10 proc. energii. Pamiętaj też, by gotować tylko taką ilość wody, jaka jest Ci aktualnie potrzebna. Warto też wiedzieć, że przygotowanie kawy czy herbaty w ekspresie wymaga mniejszej ilości energii, niż gotowanie wody w czajniku.
O oszczędności pamiętaj także włączając pralkę. Pranie wstępne stosuj tylko wtedy, gdy ubrania są mocno zabrudzone. Nie oszczędzisz wypełniając bęben w połowie - przy mniejszej ilości prania pralka pobiera tyle samo energii, co przy pełnym bębnie. Jeśli Twoja pralka posiada programy ekonomiczne, korzystaj z nich według zaleceń producenta.
źródło: "Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.